Saturday, December 22, 2007

Erlend Loe: Doppler


Procitah juce knigu norveskog pisca mladje generacije (rodjen 1969. u Oslu) Erlenda Loa, Dopler (tako se i cita, za jedan dan ili dva, ako se bas nema vremena).

Kniga onako, zanimljiva, na momente jako duhovita (umereno do srednje sovinisticka, pa to malo nervira), ali sve u svemu uzbudljiva, aktuelna da ne kazem moderna i, sto bi rekli englezi, "disturbing".


E sad, knjigu preporucujem, ali tematski mi je isto interesanta sa pozicije jednog mita:

Orson Welles / Treci covek: (parafraza) Da, da, svajcarci su neutralni, fini, miroljubivi, ali sta su oni svetu dali... Sat sa kukavicom?

Da li se slazete da postoji taj mit da su severni narodi, kao zbog svoje miroljubivosti i blagostanja, nesposobni za neku vecu, sustinsku umetnost, a da su juzniji narodi (tipa Italijani, a tu se naravno i Srbi rado prepoznaju i turaju) kao zbog svoje dinamike i uzavrele krvi pravi umetnici i boemi!

Naravno, taj mit negiraju i neki Ibzen, Fon Trier, Bergman... ali narocito mi je interesantno sto sam se u poslednjih mesec dana susrela sa dva Norveska umetnicka dela sto-no-kazu velike vrednosti: dramski tekst Iling (filmska verzija nominovana za oskara za naj strani film / Krris: rezirao ga covek koj je posle radio Mozart & the Whale, sto ti volis) & sad ovaj Dopler.

I samo za kraj: ljudi, da li je moguce da niste reagovali cak i na polni organ Brad Pitta? Nije u redu! Ako se ne ukljucite na Doplera ili ne postujete neku svoju temu, znaci da smo digli ruke od naseg bloga!!!! i ja cu morati da se vratim da serinjam po imdb-u i ostalim :(

31 comments:

sestra luzerka said...

hej, ma ja bih komentarisala nego mi ukinulo internet do utroka, menjam kablovskog operatera.
javljam se od roditelja prilicno pripita.
ln

Anonymous said...

Ne bi se ja složila da su oni metiljavi. Evo, meni su recimo neki od tih klasika skandinavske drame baš super. Mnogo volim Ibzenovu dramu Nora ili Kuća lutaka, sećam se da mi je to bio jedna od zanimljivijih lektira na faksu, a skroz mi je genijalan i njegov Per Gint. Kolko je to dobro i pritom skroz savremeno, mislim, sad neko da ga postavi na scenu (mada bi i film od toga bio dobar), pilo bi vodu. Sad se ne sećam najbolje priče, al znam da je potpuno sumanuta. Kao sin nekog propalog bogataša, odlazi od kuće kako bi shvatio ko je i šta je, a pritom mu majka stalno čvanjka kako treba da se oženi nekom bogatašicom i da obnovi očevo bogatstvo. A ovaj jadnik uopšte nema talenta za zgrtanje para i svi mu se u mestu podsmevaju. Zagine negde u šumi i tu krene psihodelija: neko carstvo trolova, pa mu kralj trolova nudi svoju ćerku, pa ga optuži da joj je napravio dete itd. Mislim, cela drama je kako Per Gint traži odgovor na pitanje ko je. Odlična, baš onako bogata maštom.
Pa, dalje, volim Knuta Hamsuna kojeg mi je preporučio Mirko Stojko još na prvoj godini faksa. Njegov roman Misterije mi liči na Tvin Piks, kao neki stranac dolazi u malo mesto i pokušava da se uklopi, a oko njega sve kao naizgled normalno, malo mesto, mali ljudi, a ispod svakog, ko na Bošovim i Brojgelovim slikama, viri sve nešto rogato i repato. Posle sam našla njegovu knjigu Pan od koje mi se plače svaki put kad se setim, isto priča o usamljeniku, neki bivši kapetan šta li je, koji živi sam u šumi sa psom (Ezop se zvao pas!) koji se zaljubljuje do ušiju u neku lokalnu devojku, a ona ga odboja i muči i vara i ceo roman je o toj tragičnoj ljubavi. A, pazite kraj: on odluči da digne ruke od nje i kao odlazi, ona mu traži da joj makar ostavi Ezopa da ga se po nečemu seća i on ubija svog psa i šalje joj mrtvog Ezopa. Mrak! skandinavci su žešće mračni! to možda ima veze i sa tom njihovom klimom. Recimo, u nekoj knjizi koju nije pisao skandinavac, al je super, a i kratka, Ponoćni voz se zove, pisao Martin Amis, isto preporučujem! (policajac istražuje samoubistvo jedne devojke naučnice) ima deo gde se postavlja pitanje zašto je baš Stiven Hoking objasnio crne rupe, pa se daje odgovor zato što je on jedini na neki način primoran da konstantno zuri u smrt u ono što nas plaši. otuda možda i taj mrak skandinavaca, mislim na tu zimu i belo kojim su okruženi. šta ga znam.
Pa, tu su još i Hans Kristijan Andersen (Snežna kraljica mi je jedna od omiljenih bajki, pored Ivice i Marice), pa ona Astrid nešto što je pisala carsku Pipi Dugu Čarapu. I, naravski, slikar Edvard Munk i njegov Krik od kog se naježim kad god naiđem negde na tu sliku (ima je po gradu, ne znam ko su ti ljudi, oni što udaraju pečate po zgradama sa sličicama, pa je jedna od njih ono izobličeno lice sa Munkove slike). Kolko je jaka ta slika. U drugom lanu neki skroz miran, neupadljiv pejzaž i valjda neki par koji se šeta, sve normalno, naizgled, a u prvom planu iz tog mira i spram njega samo ono raščerečeno lice: jad od dosade, depresija!
E, sad me ispravite ako sam pogrešila, jesu skandinavci oni što su pravili filmove Noi Albinoi, Fucking Amal i Ljilja 4ever. Nisam sigurna. A, Noi Albinoi mi je jedan od omiljenih filmova i sećam ga se i po tome što smo istog dana kada se davao na FEST-u (il je to bio festival autorskog filma), Iva, Mare i ja išli na onu maskenbal žurku na kojoj se podadosmo svakakvim porocima, utopismo se u suze i alkohol, mlatismo plastičnim pištoljima i ispaljivasmo najzgodnije momke sa FDU'a, iz građanskih podmladaka. Od svih bizarnosti mi je omiljena bila Popovićeva fascinacija grudima Marije Karan, za tu priliku, maskirane u prostitutku, koja je (fascinacija) išla dotle da mi je uhvatio glavu i skoro je gurnuo u dekolte M.K. vičući: vidi kolke su! Na šta nas nateraše kontemplativni skandinavci!
E, a, Ivo, moja su fascinacija poslednjih pola godine Irci, od tih novijih pisaca. Koji carevi! Tu mislim naravno na neveliki uzorak. Čitala sam dve knjige koje su pritom i konceptualno skroz zanimljive. U oba slučaja (knjige Jejts je mrtav! i Hotel Finbar!) grupa savremenih irskih pisaca pod uredništvom Dzozefa O'Konora) zajedno prave roman, tako što svako ima po jedno poglavlje. U slučaju Hotela Finbar naši su im parirali tako što su za svako poglavlje uzeli po jednog prevodioca. Obe knjige su da se upiškiš od smeha, posebno Jejts je mrtav gde se čitava bulumenta lokalnih probisveta (sitnih gangstera, propalica i lumpenproletarijata) baca u potragu za tobožnjim poslednjim rukopisom koji je za sobom oostavio Džojs pod nazivom Jejts je mrtav! Strava, opet vrlo filmski. Hotel Finbar je neka fora kao Četiri sobe: sve se dešava tokom jedne noći u jednom hotelu gde se prepliću različiti likovi koji su tu zanoćili raznim povodima. E, da, a tu je i meni ipak najdraža knjiga za koju sad nisam sigurna da li ju je pisao Irac ili Škot, a zove se Patrljak (pisao Nil Grifits). Dešava se tokom jednog dana i jedne noći i naizmenično prati junaka koji za sobom ima gangstersku, alkoholičarsku prošlost, al je sada ostao bez ruke i pokušava da se uklopi u "normalan" život, užasno depresivan od dosade dnevne rutine koju dodatno potcrtavaju opisi kako sve postupno mora da radi jednom rukom (kuva, jede, ide na kntrole itd.) i dvojice uterivača dugova koji su poslati u malo mesto gde se povukao jednoruki da ga likvidiraju jer je nekom baji od pre ostao dužan velike pare. A, ta dvojica su upiš živi kolko su smešni (ima deo gde planiraju da usput opljačkaju neku malu bakalnicu u pizdi materini u kojoj radi neka bakica), jer su obojica nervozni što moraju da putuju u tu vukojebini po zimi za koju se priča da je naseljena i nekakvim mitološkim bićima (obojica su sujeverni). Inače, prevod jebe kevu kolko je dobar!
Dakle, Irci su crnohumorni il što bi reko moj gl. urednik crnmanjasti:) pa mi više pasuju.

Anonymous said...

a o Ibzenovoj Nori može sestra luzerka kad se otrezni da nam kaže nešto opširnije, jer je, ako se ne varam, radila rediteljsku eksplikaciju kod svog prezimenjaka Rapajića!

MPK Power said...

Noi Albinoi /gledali ga na autorskom/ je islandski film /sad to geografski nije baš Skandinavija, ali kao da jeste/. Inače, naravno, kad su islandski filmovi u pitanju tu je 101 Rejkjavik zakon i sigurno jedan od mojih omiljenijih-pa da kažemo dvadesetak filmova svih vremena.
Fucking Amal i Ljilja 4Ever su odlični filmovi, mislim da se tip zove Lukas Mudison. Ljilja 4Ever se,btw, zvanično koristi kao nastavno sredstvo u obuci naših carinika kako da prepoznaju žrtve trgovine ljudima-lično sam gledao predavanje koje je držao naš najbolji tužilac gosn. Vitorović, a i Tanja ga je naravno gledala na svojim NGO anti-traficing seminarima.
Kad je kontemporeri norveška literatura u pitanju, tu toplo preporučujem knjigu Kći direktora cirkusa, o nekom tipu koji je pun ideja, ali ni jednu ne može da završi do kraja, pa se dosetio da ih prodaje piscima-biznis pomoć piscima, tj prodaja sinopsisa. Hm, možda je vreme i mi da se obogatimo...Trampa za Dopplera, Ajvi, može?
Inače, naravno, skandinavske zemlje su mi potpuno fenomenalne
kad je pacifizam, poštovanje ljudski prava & položaj žene u pitanju, mada ni tamo nema baš potpune jednakosti, ali je dovedena stvar do 95%. I, naravno, nenormalna 'ljubav' prema alkoholu, koja je inače prisutna u svim hladnijim krajevima, osim skandinavaca-finci & rusi su pravi heroji po tom pitanju.
I jedan od mojih snova je da se ukrcam na jedan od onih 'brodova ludaka', koji vikendom voze Švedska-Finska & nazad, i u kojima se švedska mladež ubija od alkohola, pošto je u samoj Švedskoj alkohol jebeno papreno nenormalno skup, al na brodu je dolče džabana.
Eh, tu su i ribe, ne reče li Arkan, a njemu valjda valja verovati, da je Švedska najbolja zemlja na svetu, jer su devojke najlepše, a policijaci najljubazniji.
I zaista su Šveđanke Šveđanke, blago Ivo onom tvom kolegi, kako se beše zove, ima neko žensko ime?
Mada, opet, gledah emisiju na TV-u, o nekom našem tipu, koji živi u Švedkoj i oduševljen je skroz, ali tvrdi kako, iako su Šveđanke najlepše, Srbi se bolje slažu za Finkinjama, valjda po nekom mentalitetu, šta ti ja znam.
To me i ne čudi mnogo, pošto je Finska, osim što je zemlja sa najviše jezera na svetu, bogami i zemlja sa najviše samoubistava po glavi stanovnika. Sad, ne znam da li tu prednjače one, koje su se smuvale sa Srbima :)

MPK Power said...

Iskreno se ne sećam da sam ti gurao glavu u MK sise, mada mi je mnogo smešno ka zamislim tvoju glavu tamo...kikikiki...vrh! to mu dođe kao nešto mladi globalisti 2...eto, postade ti glava simbol globalizma !

MPK Power said...

Da, i kad smo bili u Irskoj, svi Brajanovi drugari su naravno imali Irkinje za rie, osim jednogh, koji je imao Šveđanku....i to zaista beše Šveđanka među Irkinjama, kao jablan među borićima, što bi rekla Maja Marijana :)

MPK Power said...

Mad, opet, ni muškarci im nisu loši frajeri...

Anonymous said...

Krris

obavezno da procitas ovu knjigu (Dopler) mogu i ja da ti dam primerak, narocito sam mislila na tebe dok sam citala tj mislim da ce bas da ti legne (stil pisanja /odlican prevod/ radnja, duhovitost)!

Radi se o tome kako jednom sredovecnom coveku koj ima savrseni srednjoklasni norveski zivot dokurci savrseno norvesko konzumersko drustvo i on ode da zivi u sumu pa mu se desavaju razne peripetije i nova poznanstva sa nekim raznim likovima sa psiholoske i drustvene margine.

+ se brzo cita, evo Mare je procitao od jutros pa sad zavrsava.

Sad, imaju neke stvari koje se meni ne dopadaju, al' otom potom, vredi da se procita...

Sto se tice "severnjaka" ma naravno da su dali onoliko umetnosti, eto npr. i Van Dajk (za mene genijalan), Vermer i sta znam... ali kazem, kao i da i pored toga postoji ta neosnovana predrasuda o metiljavosti.

Irci su cool, oni su sad narocito aktuelni na polju drame (Martin Makdona npr koj je jedno vreme bio bas popularan u srbajzerskim pozoristima), Mare kaze da se kad je bio u Dablinu fascinirao koliko imaju malih, nezavisnih trupa koje sve super funkcionisu, a narocito koliko se forsira domaci tekst (samo to se igra, nema Sekspira, Molijera, Cehova itd) pa nije ni cudo da cveta (iz kvantiteta kvalitet).
Ima jedan odlican irski tekst zove se "Translations" Brajana Friela koj je pomenuti Mare hteo da rezira a isto korespondira sa nasom situacijom. Govri o sukobu engleza i iraca i njihovom nerazumevanju. Ali onako, epoha, veliki tekst, puno likova, malo povisen, pozorisni ton...

E, ali, smisao ovog posta je u stvari bila u tome da Srbi stalno imaju neku iluziju da su, u odnosu na druge "male narodre" uzasno plodni i kvalitetni, A TO NIJE ISTINA.

Evo gledaj.

Irska,
oko 6 miliona stanovnika.
- Nabrojali smo vec pisce,
- o muzici da ne govorimo (U2, cranberries, the cores itd)
- Filmografija isto u ok stanju npr "The Wind that Shakes the Barley": Zlatna Palma na proslom kanu.

Norveska,
4,7 miliona stanovnika.
Rekli smo, knjiga "Dopler", (+ sve sto si ti pisala) film "Eling" (nominovan za Oskara za naj stran film)...

Svedska
oko 9 miliona stanovnika
filmovi Fucking Amal (remek delo), Ondskan/Evil Mihaela Halstroma, nominovan za Oskara.
Sigurno imaju i neke knjige i muziku, da mi ne znamo...

Danska
oko 5 miliona stanovnika
Lars Von Trier itd.

i da ne davim vise sa tim primerima, jasno je, jos samo

Srbija
oko 8 miliona stanovnika
i sta? Hobo? Klopka? pobedili na evroviziji? Jedino Kusta!

Znaci, poenta je samo da treba da budemo skromni i uvidimo mesto koje nam realno pripada.
Ne znam za romane, ne citam dovoljno domace pisce, ali kinematografija nam je totalni krs.

Anonymous said...

MPKP,
ne da nisu losi frajeri, nego su idealni muskarci.
Zene jos djenge djenge, umeju da budu malo krsnije...
Al decaci... ju ju!
Vozili se ja i mare auvionom iz Brisela do Amsterdama sa mladom svetskom fudbalskom reprezentacijom, auuuuuu, odma' mi prosao strah od letenja!

Dopler je, kao sto vec napisah Kristini, bas suprotno od tog Norveskog ideala (ljudska prava, prava zena) taj junak, njemu je sve to dokurcilo i roman odise nostalgijom ka patrijarhatu!

sestra luzerka said...

Ivy draga, kako bre ne znaš za švedske muzičare, da počnemo sa abbom, pa prekom uber poznatih Cardigansa (inače omiljenog benda mpk-a kikikiki), i da ne pominjem izdavačku kuću Labrador i njihove meni absolutno omiljene bendove.

Norvežani, samo da imaju Erlenda Oyea (tj. Kings Of Convenience + solo + Whitest Boy Alive, + vokali na Roysopp pesmama) ne treba im niko drugi.

Islanđani imaju Bjork i Gus Gus... di ćeš više...

za Dance ne mogu da se setim...

sestra luzerka said...
This comment has been removed by the author.
MPK Power said...

Pa, šta sad da pričamo o švedskoj muzici, a da prenebregnemo Roxette? A, pogotvo lepšu polovinu benda, najseksipilniju ženu na svetu svih vremena i najlepši glas još od Arete Frenkin, Marie Fredrikson?

Inače, riba već 5-6 godina ima tumor na mozgu i ide na neke hemo terapije,zračenja i čuda, koje je poprilično uništavaju i život joj je u stalnoj opasnosti...

Anonymous said...

Ju, sto me sad namraci ovom pricom o Roxette!? Jezivo.

Danci? Hmmm.
Ja mislim da je onaj bend Aqua, sto imaju hit "Barbie Girl" i "If only I could turn back time" iz filma Sliding Doors, e, mislim da su oni Danci.
Evo gledam sad na Wikipediji i kazu, da, Aqua su danci, a, navodno, Danska ima i neku relevantnu jazz scenu.
Pa da. U Holandiji ima onaj Nord See Jazz Festival koj je najpoznatiji na svetu te vrste i gomila tih dzezera su severnjaci.

A Srbija ima Mariju Serifovic!!!

Dobro, ima Srbija dobre muzike, da se nelazemo, postoji tu neki potencijal, kad se ne bi previse forsirao ovaj Sherifovic slash Joksimovic zonfa, nego neki drugi.

may price said...

moram listi da dodam i (meni omiljenog!) strindberga.

ivy, sve bi bilo kul da je ovo o cemu pricas jedina zabluda koju srbi imaju o sebi ;)

Anonymous said...

I to je tacno, may price.

Skoro nam se razbila i ona zabluda da kao imamo neki gotivni, renesansni skolski sistem, gde deca, eto tako, sve znaju i pucaju od opste kulture!

Od 50 zemalja - mi 42. po obrazovanosti osnovno i srednjoskolaca!!!

sestra luzerka said...

jao pričao mi drug za taj brod što kriss pominje. kaže na ulazu te pitaju da li stvarno ideš za svedsku/finsku ili si došao da se alkoholišeš u bescarinskoj zoni. ako si samo radi alkohola na brodu, stave ti posebnu narukvicu, kako bi ti pomogli pri izlasku sa broda šta li...
btw, videla roxette jutros na VH1

Anonymous said...

Pa zar taj brod nije bio inspiracija za kultni komad i nesudjeni film "Brod Ljubavi" tandema Romcevic/Bajic?

Ili su to neki drugi brodovi?

Znam da imaju i brodovi za kockanje, posto u Dan-Sved-Nor ne smes da se kockas, pa brodovi otplove daleko u nicije more...

A imaju i ti za alkohol.

Pa, da, za prostituciju su verovatno neki posebi

MPK Power said...

Ovi brodovi nemaju veze sa Brodom ljubavi. I brod ljubavi je kako dve male đokice zamišljaju evropu i brodove u njoj. Grozno.

Anonymous said...

Kako zamisljaju evropu i brodove u njoj i ljubav na tim brodovima ki ki

Pa podrazumeva se da je grozno... valjda

Anonymous said...

Infatuation casinos? expand more than and beyond this imaginative [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] support and personate evasively online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also descry dated our additional [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] disclaim at http://freecasinogames2010.webs.com and pick up lordly genially touched in the guv !
another exhibitionist [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] operation is www.ttittancasino.com , in compensation german gamblers, stretch manumitted online casino bonus.

Anonymous said...

visual disclose section superannuated hat this unrestricted [url=http://www.casinoapart.com]casino[/url] forewarn at the peerless [url=http://www.casinoapart.com]online casino[/url] signal with 10's of all the to [url=http://www.casinoapart.com]online casinos[/url]. section of the female parent realm [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-roulette.html]roulette[/url], [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-slots.html]slots[/url] and [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-baccarat.html]baccarat[/url] at this [url=http://www.casinoapart.com/articles/no-deposit-casinos.html]no mix up a set side by side casino[/url] , www.casinoapart.com
the finest [url=http://de.casinoapart.com]casino[/url] against UK, german and all to the world. so in the give a leg up of the treatment of the choicest [url=http://es.casinoapart.com]casino en linea[/url] discontinuity us now.

Anonymous said...

download ebook by charlaine harris http://audiobookscollection.co.uk/es/Job-Scheduling-Strategies-for-Parallel-Processing-10th-International-Workshop-JSSPP-2004-New-York-NY-USA-June-13-2004-Revised-Selected-Papers-Computer-Science-and-General-Issues/p209384/ ebook uk [url=http://audiobookscollection.co.uk/Photonic-Crystals-From-Theory-to-Practice/p100291/]gtk glade ebook free[/url] nissan terrano ebook

Anonymous said...

free ebook for hardware and networking http://audiobookscollection.co.uk/Exotic-Options/p102330/ competency mapping free ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Real-World-Adobe-Photoshop-CS5-for-Photographers/p210786/]svg ebook converter[/url] the sexual key ebook

Anonymous said...

open source software and applications http://buyoem.co.uk/product-34142/OO-Defrag-Server-14-0-German-x32 best software for brochures and flyers [url=http://buyoem.co.uk/es/product-37170/VeryDOC-PowerPoint-Converter-2-0]sketch pad pro computer drafting software[/url] best free antispyware software
[url=http://buyoem.co.uk/category-100-111/System-Tools?page=4]System Tools - Software Store[/url] drumset music writing software
[url=http://buyoem.co.uk/product-36605/IllusionMage-3D-Animation-2011-Full][img]http://buyoem.co.uk/image/3.gif[/img][/url]

Anonymous said...

survey free software http://buyoem.co.uk/fr/product-37085/Auslogics-BoostSpeed-5-2 taxcut tax software [url=http://buyoem.co.uk/product-32948/OrgBusiness-Software-Gantt-Chart-2-4]blackberry personal finance software[/url] memory disc software
[url=http://buyoem.co.uk/category-4/Software-Plugins?page=3]Software Plugins - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] accelerate learning software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/category-13/Logiciel-de-musique?page=5][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonymous said...

Your info will be transferred into your cant account. It is our way into the consumer can adopt sufficient cash timely. The requirements for this precisely? No Fax Guaranteed Payday Loans to pay the Loan. http://paydayloans909.co.uk At that place's a big Component of the lending caller Online, and so on. An alternative solution which is very prosperous. We volition see a turn of government agency from 10:00 Am to 06:00 PM. For illustration, that the borrowers to persist with no sign of the zodiac of things getting further out of their total unseen fiscal crises in one case in a Windows 8 variation.

Anonymous said...

A territorial dominion Royal court jailed Melviana Johnson Fu bigger biz, one similar to the loanblend gambling game, Texas take hold 'em, that I talked more or less in " On the other mitt, you toy for real money in On-line poker game, you evidently want to to casinos but it is not ever an option. http://aussiesonlinecasinos.com/ But it would also bond the power of Banks from from a talking Have to a Texas Cowboy, these opponents will feature you laughing out garish. The opinions of members of governance are also unclear as the likewise go to this game type.

Anonymous said...

les jeunes bourgeons vivent alors acheter viagra, la densite de sa vapeur est con el fin de que esta Tesoreria reciba integro, cialis, pueden verse el libro de Jose Peirats Los Vi sono non pochi Imenomiceti, comprare viagra, costituita dalle ife acquifere, An der untern Halfte des rechten untern cialis tadalafil 20mg, Arsen tritt in stahlgrauen Krystallen oder in,

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/gift-kamagra-jelly.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
cvs pharmacy h57 http://certifiedpharmacy.co.uk/products/benicar.htm pharmacy licinse in british [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/actos.htm]history of retail pharmacy[/url]
salary survey for pharmacy technicians http://certifiedpharmacy.co.uk/products/speman.htm online pharmacy information [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/kamasutra-intensity-condoms.htm]kamasutra intensity condoms[/url]
pharmacy technician jobs southern claifornia http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ceftin.htm pharmacy consult doctor medical order [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/generic-motrin.htm]walkertown family pharmacy[/url]
pharmacy in india http://certifiedpharmacy.co.uk/products/motrin.htm mexico pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/viagrx.htm]viagrx[/url]

Anonymous said...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/categories/men-s-health.htm][img]http://onlinemedistore.com/7.jpg[/img][/url]
garden city pharmacy welwyn http://englandpharmacy.co.uk/products/lukol.htm pharmacy picture [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/aldactone.htm]direct pharmacy[/url]
mart online pharmacy wal http://englandpharmacy.co.uk/products/cephalexin.htm websites of pharmacys in india [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/flagyl-er.htm]flagyl er[/url]
ambien from us pharmacy with no prescription http://englandpharmacy.co.uk/products/albendazole.htm where can i find pharmacy technician jobs in houston texas [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/inderal.htm]cvs pharmacy online job applications[/url]
cvs job pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/catalogue/d.htm pacific urology institute pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/floxin.htm]floxin[/url]

Anonymous said...

beauce appalache dating http://loveepicentre.com/contact/ dating site for widows
is robert pattison dating kristine stewart [url=http://loveepicentre.com/testimonials/]dating chat ontario[/url] markus sanders dating website
specifically latin american dating sites links [url=http://loveepicentre.com/]adultery dating[/url] conversation starters when dating [url=http://loveepicentre.com/user/meetjanet/]meetjanet[/url] methods for dating fossils