Monday, February 25, 2008

Fest / DDD3 - 4, 3, 2.... BOOOM!


Pravednici,

oko ovog filma bih stvarno volela da se malo porazgovaramo jer znam da su ga i Krris i MPKP gledali i zanima me vase misljenje...

Prvo, kazem "boom" jer mi je film stvarno bio kao bomba, uzasno intenzivan, napet i eksplozivan (MPKP kaze da mu je na trenutke bio dosadan, meni nije ni sekunda). Drugo, glumci su stvarno carski, rezija taman kako treba.... Opet se naravno postavlja to pitanje da li je moguce da su Srbi ne zaostali za svetom nego zaostali za sobom samima od pre 20 godina kada su te stvari (+ scenario, jasta) u pitanju?

Ali... ALI!

Imam mali problem/nejasnocu u vezi sa sadrzajem/poentom.

Dakle, direkno: u "pro-life" vs "pro-choice" dilemi, mislim da je ovaj film "pro-life". Ne da je to samo po sebi lose, ja cak licno i inkiniram ka srednjoj opciji (dakle, kontrolisani "pro-choice" do 3 meseca, posle 3 meseca "pro-life") , ali mislim da ovaj film PREBRUTALNO i PRESADISTICKI kaznjava svoje junakinje zato sto su "pro-choice".

Ja sam, iskreno, ocekivala da bude obrnuto: da film pokazuje posledice koje zene trpe u drustvu koje je satanizovalo abortus. I sjedne strane, tacno je - film nedvosmisleno kritikuje rumunsko drustvo s karaja osamdesetih, rumunske intelektualce i nezainteresovanost muskaraca za problem te izolaciju zena u istom, ali, opet to ali...

film se ne zove 2 meseca i 1 dan, nego

4 MESECA, 3 NEDELJE i 2 DANA

znaci skoro 5 meseci, znaci skoro ulazak u 6. mesec trudnoce!!!

Ni jedna zemlja na svetu, ni 80ih ni danas, nije legalizovala abortus u petom mesecu. Za takav abortus potrebna je posebna dozvola lekarske komisije, koja se dobija samo u slucaju bolesti fetusa ili pod nekim drugim, podjednako drasticnim okolnostima.

Dakle, nigde na svetu, junakinja ovog filma ne bi mogla bez problema da abortira.

To je svesna odluka tvoraca ovog filma. On je mogao da bude identican i da je devojka u drugom mesecu trudnoce i to bi onda bila druga prica.

A zasto mislim da ih preterano kaznjava?
Zato sto na ove stvari koje su realne (tajni abortus u hotelskoj sobi) dodaje gomile stvari koje su od moze-da-bude-ne-mora-da-znaci do prilicno proizvoljne a bez kojih bi film i dalje bio itekako dramatican i potresan.

Zasto ih onaj ortak siluje tj primora na seks?
It's common knowledge da su u to vreme ilegalne abortuse cinili ili lekari ili babice, zene, nadrilekarke, medju kojima se to znanje prenosilo s kolena na koleno. Ok, sigurno je tu bio i po koj manijak, ali bas na tolikog skota da nalete...?!

Drugo, zasto one na to pristaju?
Da li je i sama pomisao na to da rodis dete u Rumuniji toga vremena toliko odvratna da si spreman na sve samo da se to ne desi? Ok, mozda je i to istina, ali opet, zasto ne sacekati jos 2 jebena dana i naci nekog drugog. Zato sto, kazu u filmu, jedino on hoce da abortira poodmaklu trudnocu. Da li je to onda bio dramaturski motiv za naslov? Da bi mogli da opravdamo Dr Bebea i silovanje? Kao da film nije mogao sasvim solidno da funkcionise i bez samog silovanja?

Pre ce biti da je obrnuto: kad si neodgovoran i pustis da ti dete poraste, onda i zasluzujes da te siluje i kasapi jebeni dr. Bebe.

Ali, u sustini, najveci argument za to je FETUS u PRVOM PLANU, dobrih 40 sekundi. 4, 3, 2 iz naslova su brojke, a onda kad vidis mrtvi fetus to postaje DETE. I to ne moze da bude slucajno.

Sta god da se njima dogodilo, ne moze da se poredi sa cinjenicom da su ubile nekog coveculjka i bacile ga u djubre. I, sto je takodje vazno, cini nam se da to drugarica (glavna junakinja) i shvata, dok ovu majku, pravog ubicu, manje-vise bole kurac i hladnokrvno zdere.

E, sad, ono gde je moja dilema: da li film tezi da pokaze da je Rumunija nekad bila toliko ogavna zemlja da bi radje sve i svasta podneo samo da ne rodis dete ili tezi da osvesti zenama koje abortiraju posle 3 meseca da su ubice i sadisticki ih kazni za to?

Ja stvarno ne znam.
Vi?

???

16 comments:

Anonymous said...

uopšte ne mislim da je Rumun kaznio svoje junakinje. To bi podrazumevalo da je pre njegove junakinje koja je trudna tačno 4 meseca, 3 nedelje i dva dana, postojala ta ista junakinja koja je trudna koju sedmicu manje, pa joj je on, iz sadizma, dodao više. Isto tako, možeš da se zapitaš, zašto je Rumunka uopšte trudna? Jer, ta sta junakinja kojoj je Rumun dodao koju sedmicu više, pre toga je imala trenutak kad uopšte nije bila trudna, kao i trenutak u kom uopšte nije bila Rumunka nego Šveđanka koja ima pare za bolju hotelsku sobu i proverenog lekara ili Nemac koji ni nema matericu da u njoj zanese bebu ili lišaj koji se razmnožava a da ne mora ni da se pojebe. Dakle, Rumun ima priču o studentkinji koja je trudna 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana i ja mu se, u tom smislu, ne bi mešala u poso. To su uslovnosti koje prihvatiš.
Inače, mislim da se od autora filma kao i od junakinja u filmu ne može tražiti odgovornost za pro i kontra zalaganja na teme koje film pokreće. Ovaj film je odličan baš zato što pokazuje niz situacija kako sve može da krene nizbrdo i nepredviđeno i apsolutno da ode u tri lepe kada si studentkinja u Rumuniji 80-ih i trudan si tačno 4 meseca 3 nedelje i 2 dana.
A kad smo kod toga za šta smo, ja mislim da je trudnoća generalno opasna poživot žene, jer tokom porođaja može da se umre, kao i od svega uostalom.

Anonymous said...

Da, naravno, Krris, podrazumeva se da kad pravimo neke izbore za svoj film pravimo ih prilicno svesno.

Ne kazem da se zalazem da se osvesti boja tapeta ili tako nesto, ali kad nesto stavis u naslov svog filma, onda si vrlo verovatno svestan zasto si bas to izabrao.

Ja jednostavno nisam sigurna zasto je ovaj covek izabrao IZABRAO (posto to nije prava zena, nego izmisljena) da junakinja bude trudna
4 meseca
3 nedelje i
2 dana

Mozda zato sto mu se svidja 3,2,1...

Mozda zasto sto mu je silovanje bilo bitno pa da ga opravda...

a mozda i zato sto je zeleo da prikaze mrtvo dete od 5 meseci 40 sekundi u prvom planu?! (posto, izvini, fetus od mesec ipo dana nema tako distinktivna i upecatljiva obelezja koja nam je autor vrlo detaljno prikazao).

Meni je to (taj motiv) velika razlika u odnosu na to kako cu da dozivim film. Ne na silu, nego sam izasla sa tim veoma ambivalentnim osecanjem i imala potrebu da ga sa vama podelim.

A neko ko je u stanju da napise citave pasuse na temu nekog filma i svog dozivljaja istog, bi mogao da bude malo tolerantniji u odnosu na tu potrebu.

Anonymous said...

E, da, i ovo...

"A kad smo kod toga za šta smo, ja mislim da je trudnoća generalno opasna poživot žene, jer tokom porođaja može da se umre, kao i od svega uostalom".

Ne postoji ama-bas nikakva razlika izmedju pasivnog mrsomudjenja (uostalom nase manifestne karakteristike) koja te mozda nervira i podsmesljivog otklona od problema kao da si iznad njih.

Mislim da uopste nije nevazno, i nije smesno, to da li si pro ili anti abortus (u toj kategoriji do 3 meseca - i jedno zato mi je film i bio sporan i zbunjujuci) jer je nezeljena trudnoca nesto sto je MOGLO i JOS UVEK MOZE da ti se desi (bilo kojoj od nas) i bas me zanima kako bi tebi ili bilo kome od nas bilo da te npr neko siluje i ti zatrudnis a onda ti pro-life ortaci daju argument "pa manji zlocinac je silovatelj - on je samo silovao, a zena koja je abortirala to silovateljevo dete - ona je ubica".

Fala bogiju sto zivimo u zemlji u kojoj je abortus legalan, i gde je to stvar tvog licnog izbora, Krris (sto naravno znaci da ako si protivnik abortusa, izvoli pa radjaj, niko ti ne brani) i uopste mi nije sve jedno, a ni smesno, a ni bezlicno, kad mi neko kaze da je "pro life" odnosno ZA UKIDANJE ABORTUSA, sto je u okviru ovog sajta bilo receno.

I izvini sto se ne slazem sa tvojim covekom oko vecine stvari, ali tako je, i nadam se da to nije razlog da budemo zajedljivi jedni prema drugima (osim u tim stvarima oko kojih se ne slazemo).

Anonymous said...

sto moras njoj da se izvinjavas, izvini se meni :)))

Anonymous said...

Pa zato sto mislim da se ona naljutila vise nego ti :)

Anonymous said...

ma nije, nemoj to tako da posmatras. uostalom bolje da ti ona sama kaze sta je po sredi, ako je ista.

Anonymous said...

Znam, malo sam se nasalila... a njoj i pisem da bi mi ona rekla :)

Anonymous said...

Nije mi bitno sto se ne slazes sa Srboljubom.
Iznerviralo me sto se ceo blog pretvara u pretresanje ko je pro i ko je kontra, sta je dobro, a sta je lose i ko je poguban, a ko podoban, ko je zdrav a ko nezdrav, ko je normalan, a ko nenrmalan. Onda, kapiram, blog se zove Isterivaci pravde, al meni je tek sad doslo iz dupeta u glavu da ja u stvari ne zelim da isterujem pravdu, da me to uopste ne zanima, da ne gledam tako na stvari, tako da sam u principu ja u krivu i zao mi je sto sam narusila pravednicki diskurs.
Inace, ne mislim za sebe da sam iznad problema devojaka koje imaju problem sa nezeljenom trudnocom, ako je to uopste bitno.

Anonymous said...

Ma bre Krris, ja ti to vidim da i cinjenica da te nervira ceo pro-contra diskurs je neki stav i neko isterivanje svoje pravde i dizanje glasa protiv onoga sto ti smeta.

Ima kad npr napravimo post o "Juno" i onda se svi slazemo i to je super ili napravimo post o nekom filmu koj neko voli drugi ne voli, pa je meni i to super!

Ali postoje stvari oko kojih je nazalost malo "vruca" atmosfera, koje su nekako "pipave" ili delikatne i svi se grupisu tamo ili vamo i odma' skacu da brane svoje stavove.

Mene isto nervira kad se napravi takava negativna atmosfera i zao mi je sto sam joj doprinosila i vise necu.

Ali mislim da je bezveze da sad kao ne mozemo da razmenjujemo misljenja oko bilo cega ili oko svega moramo da se slazemo ili samo da pravimo neke prikaze bez ikakvog sospstvenog komentara da se neko ne uvredi ili sta ja znam...

Anonymous said...

I ne mislim ni ja da ti mislis da si iznad problema devojaka s nezeljenom trudnocom (naravno!) nego me je isprovocirala i u datom trenutku uvredila cinjenica da nekako dismissujes stvari koje meni stvarno, intimno, nisu nebitne...

Anonymous said...

e ovde se opet slazemo dolfi:) naravno opet si dobro postavila problem...
ja mislim da je poenta da osvesti zene da su ubice ukoliko se odluce za abortus u poodmakloj trudnoci... obe su obrazovane , tj pretenduju da budu , ali je ova sto abortira prikazana kao potupuni som i debil i vrlo me je nervirala koliko je neinteligentna , i mislim da je vrlo to i poenta.... dok ova druga koja je sposobna i inteligentna ipak shvata da joj zivot vise nikada nece biti isti i da su ubile dete.... svesna je koliko su kaznjene svoje postupke i vidno uplasena buducim kaznama i zato mislim da "kasapi" svog momka zbog svega o cemu nisu razmisljali dok im je bilo lepo....
a zelja da ne rodi dete mislim da ne ide od groznog zivota u rumuniji vec od groznog zivota u kome ona postaje domacica bez posla u toj istoj vrlo kritikovanoj rumuniji sto se moze videti u razgovoru sa momkom glavne junakinje kada joj on ponudi da ako se i desi da ostane u drugom stanju ne mora da abortira, a ona odgovara jeste pa da budem ko tvoja majka! ili nesto u tom fazonu....

Anonymous said...

Pa da. Ja sam isto imala taj utisak.

Ta trudnica je stvarno prikazana kao totalni DEBIL i nije debil zato sto je u Rumuniji (posto vidimo kroz primer drugarice i drugih riba u domu) da nisu debili, da su medju njima i druge zene abortirale, da vrlo dobro znaju sta je menstruacija a sta trudnoca, tako da je ova debil nezavsno od Rumunije tj mogla bi da bude debil i u Svedskoj.

Znaci zbog toga sto je ova debil, drugarica je morala da bude silovana + da baci neko dete u djubre.

I ja imam mali problem s tim morala... zasto je morala? Je l' to film o prijateljstvu? Je l' to izraz pravog prijateljstva? Ne znam...

A sto se Rumunije tice, mislim, nesporno je da je Rumunija bila bas hevi, da bi ta devojka verovatno bila izbacena sa faksa da se porodila, da bi isla na selo da radi na polju ili u najboljem slucaju u nekoj fabrci itd i nije slucajno kako je Causesku skoncao...

ali opet, to ne opravdava debilizam. Brate, koliko god postoje neredovne menstrucije, koliko god postoji denial tj zelja da se ne prizna istina, ja kapiram da ti doguras do treceg, pa i da nacnes cetvrti, ali bas DO PETOG?!

I ne mogu da prihvatim da to onda nije u prvom planu i da film nije o tome.

Na imdb-u neki lik stavio post

"This film is not about abortion"

pa napisao, otprilike:

"this is an endearing film about friendship and the endurance of the human spirit and human capacity to love in the midst of crisis blah, blah"

a neki drugi lik mu odgovorio:

"No. You're talking about The Lion King. This film IS about abortion".


Couldn't agree more.

Anonymous said...

koji car !!! hahahahahahhahaha
da mislim da je film o abortusu, i da se zeli prikazati jasna razlika sta je abortus a sta ubistvo deteta, apropo onih pro-life stavova. ovde je prikazano ubistvo i zbog toga je fetus 40 sekundi u prvom planu , da ti to slucajno ne promakne, ali isto tako je u nazivu filma potencirano da se radi o poodmakloj trudnoci da ti i to slucanjno ne promakne...(vec si napomenula da je to u svim zakonima zabranjeno)
glavna junakinja nije na pocetku svesna da ce se zapravo dogoditi ubistvo, ona samo zeli da pomogne cimerki da abortira, i ne samo jer je dobra prijateljica vec cini mi se da bi i sebe spasla jer je svesna da ce ubrzo mozda i ona biti u slicnoj situaciji, vidimo to iz razgovora sa momkom jer nisu pazili prosli put... ona mora biti zrtvovana za spasenje kako drugarice tako i sebe!

MPK Power said...

Pa, daklem jedan od zaključaka bi bio da u zaostaloj i primitivnoj zemlji,to što je neko debil može skupo da te košta. Jednostavno, naša junakinja je iz najbolje namere htela da pomogne drugarici debilu i tako bila uvučena u seriju događaja, koji su joj upropastili život. Dok, u civilizovanim zemljama, država te na neki način štiti i od debila.
Pala mi je napamet moja epizoda iz Londona sa drugaricom debilom, vatrogascima, policajcima i 'nestalom devojčicom'. Mislim, da mi se nešto slično desilo u Čaušeskuovoj Rumuniji, Rusiji ili Srbiji, iako ni luk jeo ni mirisao, jeb'o bih ježa u leđašca i verovatno mesecima posle piškio krv.A u Londonu sam od pandura dobio samo reči razumevanja. I bio sam u potpunom šoku. Da nakon što sat i po vremena najbrutalnije zajebavaš londonsku policiju,komandir te samo potapše po ramenu i kao, u redu je sine, razumemo te, samo nemojte to više da radite.
I to je ta razlika o kojoj ovde i u mnogim drugim postovima govorimo, a ne u tome da li voziš nova kola ili stara 5-6 godina. Who gives a fuck?

Anonymous said...

S tim sto nije nova ili stara 5,6 god...

nego je stara 5-6 god ili 14-15 god :)

Anonymous said...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your isterivacipravde.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com