Friday, January 4, 2008

Lovac u Razi / Zitu


Ljudi moji,

iz nekog razloga ja u celom svom zivotu do danas nisam procitala legendarni Selindzerov roman "Lovac u Razi". Ako se nekad to pitanje poteglo, pa i medju nama, moze da se desi da sam lagala da sam ga procitala iz cistog stida, ali istina je - nisam. Imala sam neki otpor prema tom romanu, ne znam zasto, valjda kad nesto ima "kultni status" i svi ga hvale i svima se svidja, a ti ga nisi procitao na vreme, pa steknes taj neki otpor. Kao na primer prema filmu Uobicajeni Krivci ili kako se zove... Nebitno.

U svakom slucaju, roman je GENIJALAN! GE-NI-JA-LAN!

Ako i vi spadate u te koji ga nisu procitali, procitajte. Krris ga je sigurno procitala posto je najnacitaniji isterivac pravde, ali ako nekim neverovatnim spletom okolnosti nije - da obavezno procita.

Ja sam sad pod utiskom i tako - samo sam htela da podelim sa vama.

9 comments:

Anonymous said...

Čitala sam ga. Čak sam i knjigu ukrala iz biblioteke, a posle je poklonila nekom liku iz Podgorice s kojim sam se dopisivala (nit sam ga do danas srela) samo zato što je tvrdio da nikad ne bi čitao Lovca u žitu (iz sličnih razloga koje je dolfie pomenula da su je sprečavali da je čita do sada). I ja mu je pošaljem poštom. Ne znam je li je pročitao, a sad mi krivo što sam mu je poslala. Mladost ludost! Knjiga je u mojoj privatnoj listi i dalje jedno od najustreptalijih književnih damara, na koje kad god da prislonim prst i dalje pulsira što mi se retko dešava (neke knjige prerastem, neke zaboravim, a kao delovale su mi vrhunske kad sam ih čitala). Sećam se da mi je najjači deo u knjizi bio onaj (pred kraj) kada gl. lik prelazi ulicu i kada mu prelaženje ulice deluje kao nadnaravno iskustvo, kako mu se čini da nikada neće preći na drugu stranu. Inače, i ja donekle, iz nekog razloga, obilazim te podrazumeva se da su dobre knjige, te kultne. Sve ti se čini, kud su ih svi čitali koji ću još đavo ja. Tu je sve već pročitano, učitano, citirano, do te mere da ti se čini da je knjiga potpuno potrošena i da je njeno čitanje ko obilazak muzeja ili spomenika, nema mesta za novi lični (moj) doživljaj. Al ima i ta druga strana: puno se stvari podrazumeva, baš takvim knjigama (ili filmovima, šta god) treba prići potpuno ispražnjenohg uma i čistog srca, kao da ih niko pre tebe nije čitao. Tako valja prići svemu, bez podrazumevanja. I nema šanse da je iko u njima našao ono što ti nađeš. Svet je u stvari jedna devica koja čeka da je mi razdevičimo!

Anonymous said...

Krris,

kako si lepo napisala i sve objasnila.
Ja sam u stvari danas, kad sam procitala knjigu, verovala da neke stvari tebe pronadju onda kad treba, kao u onoj pesmi "turn, turn" - for everything there is a season etc, sto su je koristili u Forest Gumpu ja mislim i jos grdje onoj nekoj Pinkovoj najavnoj spici za filmove.
Mislim ne bas tako, ali kao da postoji neki bas razlog sto nesto ne procitas/ne upoznas/ne shvatis/ nekad nego sad. Kao da tvoje telo/mozak zna kad jeste ili nije spreman na nesto.
U stvari, tako mozda mislim i zato sto sam sinoc gledala I am Legend, koj je dobar film, cak odlican, preporucujem, a ima neku takvu filozofiju... everything happens for a reason itd.

Mene je knjiga potpuno raspametila i sigurna sam da je svako shvati na neki svoj nacin, onako kako mu je blisko i potrebno, meni se npr (to je me je jedino malo nerviralo) sve vreme u podsvesti obracao Mirko Stojko koj me je na prvoj godini nabedio da je Divan Dan za Banana Ribe pedofilski tj da je onaj glavni lik, Norman Glas il kako li se zvase, da je pedofil, pa mi se to prenelo na celog Selindzera, narocito sto sam gledala neki dokumentarac o tome kako se Selindzer, kad se osamio u kolibi u Konektikatu, preko pisama upoznao sa nekom studentkinjom koja je od njega mladja 20-30 godina i onda se smuvao sa njom. Nebitno, hocu da kazem, ima ta neka idealizacija detinjstva koja je skoro pa idolatrija (na primeru Febe) i vidis da kad opisuje decu da tu ima neceg i seksualnog, pa onaj profesor sto ga miluje dok spava, ali vidis, sto'no reko Aca Faca, onoliko autobiografski/perverzno kol'ko onaj sto cita, pa tako ja ipak u tome ne prepoznajem pedofiliju nego neku tesku/veliku/bolnu/strasnu potrebu da se zaustavi vreme, da se zagrabi svaki trenutak nesvesnosti/nevinosti/detinjstva i da se, sto se pisca tice, nekako, ako se dovoljno vesto opise, otme to osecanje od onoga kome pripada, da se prisvoji za sebe.
A, da nije Mirka Stojka, ne bi mi to mnogo ni zadrzalo paznju, nego vise to sta znaci da odrastes i kako je to tesko i lepo.
Tako da sigurno svakom svoje na kraju, ali odavno me nesto nije toliko dotaklo.
I ta scena kad prelazi ulicu i sve.
Ima knjiga da se kupi, napravili su neki novi prevod i izdali sva Selindzerova pisanija ponovo.
Meni tetka kupila, ima godinu dana sigurno da stoji knjiga na polici, i ja sinoc iz ciste nesanice, kao ajde da vidim i to cudo...

MPK Power said...

I ja priznajem da nisam čitao, mada od mene, kao najnenačitanijeg isterivača (popraviće se i to jednog dana), to i nije neko strašno iznenađenje. Elem, baš me je pre neki dan kolega sa posla ložio na knjigu, i htedoh da je uzmem, al nisam sve iz razloga, koje je Ajvi pominjala. Al, sad ću da je uzmem od Ajvi (ako mi da), i to na putu ka Tuckwoodu da gledam I am Legend. :)

sestra luzerka said...

i ja čitala. ne doduše tako davno, pre neke 3-4 godine prvi put, i odmah kako sam završila prvo čitanje, pročitala još jednom. i to onako grčevito, u autobusu, iako mi uvek bude muka kada čitam dok se vozim.
knjigu mi kupio, ko drugi do mika, moj edukator koji se brine da budem pošteno načitana.
al evo sad me nervira što sam neke stvari pozaboravljala, i moram da uzmem da čitam ponovo asap.
Čeka me drug idemo na koncert moram da palim.
Ivo podseti me da ti dam da čitaš Istoriju ljubavnica

Anonymous said...

Luzerka, Krris, MPKP,

kako mi je drago sto su isterivaci ujedinjeni u ljubavi prema Lovcu!

Mislim, MPKP, obavezno da procitas, pa da i ti budes ujedinjen!

Hajde postujte nesto, ili da lepo ozvanicimo da ja postujem a vi komentarisete :)

Anonymous said...

sta bi? umorni od isterivanja pravde? :D nema odmora dok traje obnova! :lol: hristos se rodi, prekrstite se triput pa kliknite na moje cenjeno ime, imacete cime da plaknete usta, hehe

nadam se da nisam bio preostar, ipak je to samo jedna dobronamerna kritika, a zena bi bila neobjektivnija posto je realno zaslepljena kompleksom/postovanjem/ljubavlju... terminologija je nebitna - jednostavno poznaje coveka. i meni se mnogo svidjala knjiga moje majke dok mi k. nije ukazala na propuste.

a sad odo da albumu night maps sastava saddleback dam jos jednu sansu *iako je uveliko dan (poslednji slobodan smrcsmrcsmrc osim ako me ne otpuste uskoro hehe)

Anonymous said...

da! mogao sam ovo iznad da postujem na za to predvidjenom entriju, al reko da ne kvarim idilu ;)

Anonymous said...

Srboljube,

pa sta napravi toliki uvod i "upozorenja" uopste nije negativna kritika, jedino sto, kao, eto, u poredjenju sa medjunarodnim pandanima i u svetskim okvirima knjiga nije nesto revolucionarna.

Anonymous said...

dolfie, od glave ne boli vishak :D