Monday, June 2, 2008

MPK's Tribeca Film Festival Report No2- Elite Squad


Da je Elite Squad samo jedan od filmova, koji se nekako progurao na Tribeku, ne bi zasluživao previše pažnje, al kako je u pitanju film, koji mrtav ladan dobi zlatna međeda u Berlinu,te ostvari priličnu gledanost worldwide, a vidim pojavio se i u našim dvd klubovima, stvar je krajnje zabrinjavajuća.
Film govori o brazilskoj 'elitnoj' policijskoj jedinici,koja s vremena na vreme operiše u favelama-slotovima,kad dođe do nekih većih nemira ili kada je u gradu iz nekog razloga potrebno zavesti privid reda (dolazak pape), a najčešće kad im se jednostavno digne,pa odlaze i brutalno se obračunavaju sa dilerima droge (onim nižeg ranga naravno) i nesrećnim klincima, koji rade za njih. Glavni junak,jedan od komandanata, kome je žena u 2. stanju, ima psihičkih problema zbog pritiska, koji posao profi ubice nosi sa sobom, pa želi da se povuče iz cele priče, al' ne i da joj se suprotstavi. Naprotiv, on samo želi da među mladim pitomcima nađe pravog čoveka, koji će uspešno da ga nasledi u hladnokrvnom likvidiranju svega što ima više od 15 godina i nosi utoku. Izbor na kraju pada na crnca-cvikeraša, koji tokom čitavog filma želi da se obrazuje, pa upisuje faks, ali tamo nailazi samo na licemerne bogate studente i korumpirane nevladine organizacije (ha!), koji osuđuju brutalnost policije, jer nemaju pojma šta se dešava in real life i koji reaguju samo kada neko od njih strada, a za sirotinju, koja živi po favelama i svakodnevno trpi torturu narko-bandi, baš ih briga. U poslednjoj sceni crnac dobija pušku da likvidira narko-dilera (iz osvete, pošto je slučajno ubio jednog njihovog člana), a iza njega sija sunce.
Na pitanje kako reaguje na kritike da film veliča Elite Squad i promoviše nasilje, sam reditelj Jose Padilha mrtav ladan kaže kako jeste ono što oni rade brutalno i to je on i pokazao, ali se obični građani Rija osećaju mnogo sigurnije kada su Tropa de Elite tu. Nešto slično sam baš u Njojorku čuo od jedne naše devojke-kao jeste Legija ubica, al' su se Srbi na Kosovu ipak osećali sigurno kad su beretke bile dole. E, pa otprilike isto ono što se krilo iza Legijinog prodavanja 'osećaja sigurnosti' unesrećenim ljudima, i ovde je slučaj. Iako to u filmu naravno nije pokazano,nije potrebno puno mozga da bi se zaključilo da bi i Tropa de Elite mogla biti uključena u trgovinu drogom & ostale kriminalne rabote.Jer, oni su vojska za sebe, koja može da radi šta hoće i manje-više ne odgovara nikome, pa bi onda trebalo da poverujemo da su njihovi šefovi toliko pošteni i gadljivi na lovu da odbijaju svaku priliku da se obogate od preprodaje droge,ucena i reketiranja, koja im se praktično nudi na tacni. Ubistva i mučenja može, al' da se pritom zgrne i neka kinta, e to već ne dolazi u obzir! Važi, u redu je. Uostalom, njihova uspešnost u rešavanju problema u favelama jednaka je Legijinoj uspešnosti rešavanja problema na Kosovu. A otprilike isto toliko i žele da reše problem. Jer,ako bi nestalo narko-bandi, nestala bi i potreba za njihovim postojanjem.
Da ne bude zabune, ja daleko od toga da mislim da je pravo na fer suđenje za ratne zločince, trgovce ljudima, organima i drogom,okorele kriminalce i ubice najvrednija tekovina čovečanstva. Naprotiv, mislim da je to poslednja stvar, koju jedna država ogrezla u korupciju i kriminal treba se trudi da ostvari.
Ali sasvim je jedna stvar 'singapurski model',po kome se za trgovinu drogom i bilo kakav vid širenja rasne,verske,etničke ili 'polne' mržnje ide na preki sud,koji uglavnom izriče smrtne kazne ili doživotne robije. Pa može Amnesty Internatrional da se buni koliko mu je volja, al' u Singapuru je stopa kriminala 0, a međuetnička tolerancija na najvišem nivou u svetu.
Jedinica, koja ide i ubija u ime države je nešto sasvim drugo, kao što smo nažalost imali prilike da se uverimo...
Pitanje je samo kako i zašto je pobedio u Berlinu?

7 comments:

maare said...

mmmm, zvuci zanimljivo. ipak, kljucno pitanje ostaje, za koga je zapravo radio legija? opet ideoloski gledas na stvari, a nema te ideologije koja moze opravdati zlo. mislim daleko od toga da je legion dobar lik, ali ipak je bio dobar francuzima, a francuzi su zapad, a zapad je strava... pravi od kosova narko-drzavu i niko od nas to kao ne zna... tj. nikom zapravo ne smeta.

eh i da, mislim da je najbitnije da imamo drzavu. a mi je nemamo niti cemo je imati. ali koga briga, sad kad nam ukinu vize!

pozdrav, nasmejani covece!
srba

MPK Power said...

To sve sad nije bitno. Bitno je da je propagiranje jedinice, koja ide i ubija kako joj se cefne,a usput malo i prtrguje gudrom, a sve da bi se nekim ljudima ulila iluzija sigurnosti, iako se problem ni najmanje ne resava, niti je to uopste ideja, dobila medjunarodno priznanje i to ne malo.

maare said...

pa po toj logici ne bi trebalo da glorifikujemo ništa američko kad se zna gde su sve po svetu oni (tj. oni koji ih predstavljaju) dilovali i ubijali. kako im se ćefne. ali to je verovatno ta iluzija sigurnosti o kojoj pričaš. a problemi, dakako, ostaju.

svejedno pogledaću film, tvoji prikazi, za razliku od ivinih, bude u meni takvu želju. kad pročitam ivu jedino što želim je da se u idućem životu rodim kao žena.

Anonymous said...

Ki ki ki... e, kad bi samo bila istina da Srba, makar na trenutak, zahvaljujuci meni pozeli da bude zena, gde bi mi kraj bio... Al' jebiga, decko dobro zna da zeni u Srba nije lako, tako da se ironija, nazalost, podrazumeva.
KO NORMALAN BI HTEO DA BUDE ZENA?!

Sto se filma tice - zvuci kao neki opzit od Training day.

Sve ti verujem Pope po ovom pitanju, ne verujem ni da cu gledati - smaraju me vise ti nasilni filmovi "sa stavom", tipa City of God, kao gistro odlican film posto je "dobra poenta" ili whatever, a ono lozimo se da gledamo kako se klinci medjusobno resetaju.

maare said...

sto ti je to tesko da zamislis? jesam se malo salio, ali u svakoj sali ima i istine.

Anonymous said...

Da te zamislim kao zenu ili da zamislim kako zelis da budes zena?
Hmm... kinky.

E, Srbo, zamalo pa mi nedostajalo da se prepucavamo :)

maare said...

e jbg, i ja volim da se raspravljam s tobom :)