Friday, April 4, 2008

Paranoid Park / 'De ih nalaze?!



Elem,

iz nekog razloga ne stigoh ranije da nascribam review za Paranoid Park koj sam gledala na Festu. Nije los film, mozda malcice preachy u odnosu na prethodne (bolje) filmove Gasa Van Santa (i Larija Klarka) na datu temu, ali u svakom slucaju dobar.

Ono sto se izdvaja kao "naj dobro" ili u cemu je ovaj reditelj apsolutno superioran u odnosu na (pa, jebiga) skoro sve reditelje :) je nenormalno dobra atmosfera koja daje tacan, medicinski-precizan uvid u svet emocija glavnih likova ili, tacnije receno, svet u kome su one zamrznute.

Naravno, dosta je pokusaja bilo da se na filmu capteruje i prikaze nedostatak emocija ili praznina junaka (Sofia Copolla mi prva pada na pamet - u svakom filmu, naravno, ali u Mariji Antoaneti pokusaj je i uspeo!), ali nema spora da su Gas & Leri apsolutni sampioni navedene discipline.

Bez zelje da ih poredim (Gus dobija, naravno :), obojca imaju neku genijalnu perceptivnu moc u odnosu na teen period i, sto mi je zapravo i najvaznije za ovu temu, obojca prave SPOT ON CASTINGE!

Kako? Gde nadju ove bolesno genijalne naturschike?

Mare & me smo inspirisani Elephantom razvili teoriju da za to moras da budes gay and/or malcice pedofil. Takvu objektivizaciju decacke lepote mislim da nigde drugde ne mozes da susretnes a ona cak nema ni svoj opozitni pandan (ja bar ne znam za reditelja koj ima takav fetis na teen girls. Standardne, dosadne objektivizacije se ne racunaju). Mislim, ok, ako se bas potrudim, mozda Erik Romer sa filmovima tipa "Paulina na plazi" i "Klerino koleno". Ali to bi bilo to.

Dakle, samo da se napomene: Gus Van Saint je "stvorio" Meta Dilona, Kianu Rivsa, Rivera Finiksa (nije ih pronasao, ali ih je, vala, reinventovao), Joakima Finiksa, Kejsi Afleka...

Kod Lerija Klarka su debitovale Rosario Doson, Kloi Sevinji... koristio je Breda Renfroa, Nik Stala, Bizu Filips...

a obojca su koristila Majkla Pita.

Ali to su samo glumci sa kojima su radili! Pravi uspeh lezi u klincima (na slici). Svaka cast.

No comments: