Tuesday, October 20, 2009

20. oktobar

Kao što treba UEFA da nas oponminje da nije pristojno da se zviždi tuđim himnama, tako treba da dođe Medvedev da nas nauči kako da se odnosimo prema svojoj antifašističkoj prošlosti. U oba slučaja Risbo ‘I was born ready’ Dićta reagovao je munjevito. Sit se čovek izđusko u ritmu Marseljeze, samo što još nije i obgrlio Dodika kao onomad Vuka Jeremića na otvaranju Olimpijade, a 65. godišnjicu oslobođenja grada proslavlio je kako i dolikuje-svečano i dostojanstveno,mada je fakat falila i vojna parada,al biće valjda i toga. Pre pet godina, okrugla godišnjica ga nije mnogo zanimala, verovatno je Šaper izračunao da za novopečenog predsednika ne bi bilo pametno da se kliza na temi Drugog svetskog rata, pogotovo što je tada trebalo pikirati nacionalističko biračko telo, a poznato je da ovdašnji nacoši preferiraju Čičonija & Mitu Ljotića, te na 20. oktobar ne gledaju baš mnogo kao na neko oslobođenje, već pre kao na komunističku okupaciju. E,sad kad je tu Medvedev da čuva leđa,mogao je Risbo komotno da veže i sebi i Dodiku i Jeremiću pionirske maramice i kapice, Dveri & co. ne bi smeli da zucnu, odmah bi dobili Путином po ušima.

Problem je samo što kad odleti ruski predsednik odleteće i naše interesovanje za 20. okotobrom. Odglumili smo to Potempkinovo selo-najmanje što smo mogli za milijardu dolara, a kako ćemo da obeležimo 66, 70, 75 ili 165. godišnjicu oslobođenja, ko zna, verovatno nikako. Kao što nikako ne obeležavamo ni godišnjicu 5. oktobra, ni mnogih drugih značajnih datuma iz skorašnje & davnašnje istorije. Ima li ova država uopšte neke svoje dane,neke praznike, neke majlstouns, koji se nepobitno tretiraju kao veliki, značajni i pozitivni? Jedini praznik da ja znam je onaj Sretenjski ustav, kome je očigledno najveća prednost to što nikada nije stupio na snagu, pa nije ni stigao da sakupi neprijatelje. I to odlično reflektuje situaciju u kojoj se nalazimo. Odnos prema prošlosti nužno korespondira sa ciljevima u budućnosti, a ovde i po jednom i po drugom pitanju vlada totalna šizofrenija i konfuzija. Risbo Dić je samo tu da sa svojom politikom ‘I Kosovo i Evropa’, ‘I Čiča i Stari’, ‘I Dačić i Vuk’, ‘I Rasim i Suljo’, naše hronične ambivalencije dovede do tačke teletabiskog besmisla. Svi su okej, sve može, svako je dobrodošao, samo dok Miškovića niko ne pita za poreklo imovine.

I zato ovde ne mogu da se ustoliče neke najprostije stvari. Kao na primer da 20. oktobar stvarno treba da bude praznik grada,jer da- to jeste bio dan oslobođenja, iako naravno da mnoge Beograđane to oslobođenje nije ni malo usrećilo, iako narvno da Rusi nisu došli samo da bi nas oslobodili, već su kanda hteli na finjaka i da nas osvojucnu, ubeđeni da je Tito njihov čovek, kad ono crvc milojko-kontrašpijun ! Sve to stoji, ali iznad svega 20. oktobar je bio trijumf anti-fašizma, simbolička pobeda nad tim nakaradnim sistemom, koja sama po sebi veoma značajna jer određuje put i vrednosti jedne zemlje u budućnosti. Јер, komunizam ma koliko se jeziv pokazao u praksi, u teoriji proklamuje mnoge napredne i progresivne ideje, i zato se on može odvojiti od svojih otelotvorenja, od gulaga i golog otoka,dok se nacizam ne može odvojiti od Aušvica i Jasenovca i tu je ta suštinska i nepremostiva razlika između ta dva masovna pokreta, koja su obeležila najkrvaviji vek u istoriji čovečanstva.

Isto tako treba da poštujemo i proslavljamo 5. oktobar, koliko god bio kontroverzan, koliko god ga ja prvi mrzeo, koliko god se raznorazne stoke tu prišljamčilo i profitiralo,koliko god DB na kraju iz cele priče opet izašao kao pobednik, to je ipak iznad svega dan pobede nad jednim diktatorskim i zločinačkim režimom i trijumf progresivnih i demokratskih ideja.

I dok se jasno ne odredimo prema tako, zapravo jednostavnim stvarima, bojim se da nam je budućnost krajnje mutna i muljevita, a u mulju zna se ko se najbolje snalazi....

6 comments:

preldzija said...

gotovo da se ne slazem ni sa cim izrecenim.
nista sa tim oslobodjenjem nije right. ni izdaleka. ono je fakat, ali mucan fakat. logicki ispravan, ali sa pogresnom premisom. njegovo gutanje u svetlu u kom se zeli predstaviti je krajnje neukusno porediti sa gutanjem kostunjavih zaba 2000.

to pak ne znaci da se trebaju amnestirati predratne kokete sa fasizmom, poput cvetkovica seniora.

maare said...

samo da javim utisak da je ovo do jaja napisano. realno bolje od svih tih bednih novinskih piskarala.

druga je stvar što se ja sa malo čim ovde napisanim slažem, ali to nije nikakva novost.

poz

preldzija said...

da, vestinu napisanija ni ja ne osporavam.

spavala bih sa mpk-om da sam studentkinja politickih nauka.

dolfie said...

he he totalno mogu da zamislim mpkpa kao asistenta na pol naukama!
narocito sa ovom bradicom!

Ja se skoro sve slazem.
Za svaki jebeni drzavni praznik na svetu moze da se kaze da je sporan s neke tacke gledista. To pod jedan, a pod dva, uvek se ti praznici mitologizuju, npr sigurno u americi nece zvanicno da kazu da se povelja nezavisnosti (4.jul)desila prevashodno zbog sukoba oko para a ne zato sto je amer zudeo za gradjanskim slobodama i tako dalje.
Poenta je da je 20.oktobra 1944, Beograd oslobodjen od nacisticke okupacije. Niko nece da obelezava 21. oktobar ili 22. oktobar itd, nego bas 20, i to u nameri da se slavi ideja antifasizma, a ne rusi ili komunisti ili sta-god.
Sta je tu sporno?
Osim naravno razloga koje je naveo mpk, gde nasa marketing-vlast ne moze da zauzme jasan stav ni oko cega, pa naravno cak ni oko fasizma.
I tako dolazimo do sustine stvari tj da je taj "fokus-grupa" oblik vlasti zapravo ono sto je jezivo i na duge staze nenormalno opasno (a ne neobelezavanje 20. oktobra samo po sebi).
Sta se tu tacno ne slazete, Maare & preldzija?

MPK Power said...

Hehe i ja sebe pre nego dramskog pisca, definitli :)

A, ovo za datume, pa naravno, prosto neki događaji svojom simbolikom i značajem u istoriji nadmašuju i sve nuspojave koje su ih pratile (ma kako one znale da budu grozne i tragične) kao i motive onih, koji su ih pokrenuli i vodili (a u 99,9% slučajeva to je zapravo jedan te isti motiv-lova!)

Pomenula si američku revoluciju, a šta tek reći o francuskoj revoluciji? Pa, opet, to je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovečanstva.

Ili kod nas-npr. Prvi srpski ustanak-to je početak stvaranja moderne srpske države-amin ! Pozitivan i značajan datum. Spram države nema druge teorije ! Za Radašina iz VB-a nema druge teorije !

A ko sad hoće da se bavi tom temom-što profesionalno što iz hobija, lako će da zakljuli kako je to bila pobuna sve bogatijih trgovaca svinjama protiv turskih poreza ( da su dahije prsitale da se malo manje 'ugrade', ništa od buđenja nacionalne svesti u Srba),koji su onda čim je izostala ruska pomoć, junački zapalili iz zemlje i ostavili mučeni narod Turcima na milost i nemilost...

Anonymous said...

оно што сам тражио, хвала